Vi bruger cookies!

dagbladetringskjern.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.dagbladetringskjern.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Lokale virksomheder er med i stort tang-projekt

I dag er tang bare noget, der skyller op på stranden. Men det er også en potentiel ressource, der kan bruges til mange formål, og det skal to lokale virksomheder være med til at udvikle.
Foto: Vera Kuttelvaserova/Scanpix Denmark

Lokale virksomheder er med i stort tang-projekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tang skal dyrkes i stor skala og bruges til fødevarer og hudcremer

To lokale virksomheder er med i et millionprojekt, der sigter mod at udnytte tang til fødevarer og produkter som kosmetik.

Det drejer som AgroKorn i Videbæk og Højmarks Group i Højmark.

Mange arter tang er meget næringsholdige, og de bioaktive stoffer i flere af algerne kan benyttes i forbindelse med fremstilling af fødevarer og kosmetik

I det nye projekt - der støttes af Innovationsfonden med små 12 millioner kroner, og hvis samlede budget er på 24 millioner - er det målet at dyrke tang i form af brunalger i danske og færøske farvande.

Brunalgerne indeholder forskellige stoffer og mineraler, som kan bruges inden for produktion af foder, fødevarer og hudcremer.

En lang række forskningsinstitutter og virksomheder er involveret, og direktøren for Højmarks Group (Højmarklaboratoriet), Greta Jakobsen, fastslår, at det kun er naturligt for virksomheden at være med i forsøget.

Venter sig meget

Højmarklaboratoriet foretager ikke bare analyser af levendsmidler, spildevand og lignende. Virksomheden udfører også industrielle forsknings- og udviklingsprojekter i tæt samarbejde med erhverv og Danmarks Fiskeriundersøgelser samt andre forskningsinstitutioner.

»Vi er med i tangprojektet, fordi vi i forvejen arbejder med marine ingredienser, og for os er der et fantastisk perspektiv i at lave produkter af tang,« siger Greta Jakobsen til Dagbladet.

»Vi har faktisk arbejdet med tang for 15-20 år siden; vi var nok lidt for tidligt på den, men siden er interessen for tang vokset, og i dag kan man udvinde ingredienserne uden brug af kemikalier,« siger hun.

»Vi er med i projektet, fordi vi har erfaring i at omsætte forskningsresultater til kommercielle produkter; for forventer, at der kommer en spændende proces ud af det.«

Tangen skal dyrkes, enten på reb i vandet eller noget, der ligner store lagner. Formentlig kommer den del af projektet til at foregå i Limfjorden.

Projektet er sat til at vare fire et halvt år.