Vi bruger cookies!

dagbladetringskjern.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.dagbladetringskjern.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Synd at lade frugten rådne op

Birtha Toft fra Forundringens Have er ked af det store frugspild. derfor er haven klar til lave saft af folks overskudsæbler...

Synd at lade frugten rådne op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spild. Brug æblerne til saft i stedet for at smide dem ud, lyder opfordringen fra en have-dame, der vil tage imod overskudsæbler.

Hver eneste weekend valfarter haveejere til genbrugspladsen med traileren lastet med nedfaldsfrugt.

Her bliver frugterne smidt ud sammen med græsafklip og grenaffald i stedet for at ende i maverne eller marmeladeglas, og det er en skam, mener Birtha Toft fra Forundringens Have ved Vestjyllands Højskole.

»Jeg bliver så ked af at se på det store spild. Man kan jo sagtens bruge æblerne, selv om de har en plet,« siger hun.

50 millioner kilo rådner op

Vestjyderne er langt fra alene om at være storslemme til at smide frugten ud.

Landbrug & Fødevarer anslår, at der hvert år bliver skrottet 50 millioner kilo frugt fra de danske haver. I supermarkedspriser svarer det ifølge landbrugsorganisationen til 50 millioner kroner.

Frugt, der kunne være blevet spist - eller drukket.

»Det er ærgerligt. I Forundringens Have presser vi de æbler, vi selv har til overs, til saft. På den måde er der ikke noget, der går til spilde,« siger hun.

Birtha Toft vil gerne opfordre andre til at gøre det samme.

Kom til os med æblerne

Men har de ikke en saftpresser, og vil de gerne af med æblerne, står Forundringens Have klar til at tage imod.

»Vi vil meget gerne være med til at mindske det store spild. Derfor vil vi gerne tilbyde, at man kan aflevere sine æbler hos os. Vi vil presse dem til saft og give det videre til skoler og børnehaver,« lyder tilbuddet fra økohaven.

Det kræver blot, at man ringer til Vestjyllands Højskole og laver en aftale om, hvornår æblerne kan afleveres .

Det særlige æbletilbud vil helt sikkert lyde sødt i ørerne på Selina Juul, der står bag forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. Til Samvirke sagde hun for nyligt:

»Det er skræmmende at se det store frugt- og madspil, som sker hvert efterår i Danmark.«

Også på genbrugspladsen ærgrer man sig over over at kigge på bunkerne af æbler, som især vokser i weekenden.

»Det er en rigtig god idé, hvis nogen tilbyder at overtage æblerne og få noget godt ud af dem,« lyder det fra driftsleder Per Bille Nørgaard.

Sådan opbevarer man årets høst

Det er faktisk ikke så svært at redde årets frugthøst fra at blive forvandlet til smat på græsplænen.

Ifølge havenyt.dk gælder det bare om at forberede sig, for æbler og pærer kan holde sig længe, hvis frugten bliver opbevaret rigtigt.

Det er allerbedst at plukke æblerne direkte fra træet, men nedfaldsæbler kan også gå et længere liv i møde, hvis de bliver placeret et køligt og fugtigt sted med et godt luftskifte.

Frugten skal lægges i flade kasser og kun ligge i ét lag i hver kasse.

Der skal være ventilation mellem kasserne og den nederste kasse skal være hævet over jorden.

Det er vigtigt at placere frugten med stilken opad, så den har samme placering, som på træet. Forklaringen er ifølge havenyt.dk, at cellerne ikke bryder sig om at stå på hovedet.

Frem til det sene efterår kan frugtkasserne placeres udendørs - for eksempel på en overdækket terrasse.

For at sikre en høj luftfugtighed omkring æbler eller pærer er det en god idé at spule fliserne under kasserne med vand. Samtidig kan man også overdække med en pressening.

Det er vigtigt at kigge til æblerne i kasserne en gang i mellem og sortere syge og rådne frugter fra.
Hvis frugten ikke er spist inden vinter, skal den flyttes til et frostfrit rum med god ventilation, lyder rådet fra havenyt.

Æbleregnestykket
<p>Ifølge Landbrug &amp; Fødevarer går 50 millioner kilo danske æbler og pærer til spilde hvert år. Regnestykket når man frem til på følgende måde:</p><p>Organisationen anslår, at der i gennemsnit står frugttræer i en million danske haver. Nogle har mere end ét træ, mens andre slet ingen har, og derfor er grundlaget for beregningen, at der i gennemsnit er lidt under ét træ pr. have.</p><p>Æble-pære klubben i Danmark anslår, at man får ti kilo frugt om året pr. træ. Omkring halvdelen går til spilde.</p><p>Det vil sige, at fem millioner kilo frugt rådner op. Da supermarkedsprisen er omkring ti kroner pr. kilo løber spildet op i 50 millioner kroner.</p><p>Kilde. Landbrug &amp; Fødevarer - foodculture.dk</p><p>&nbsp;</p>