Vi bruger cookies!

dagbladetringskjern.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.dagbladetringskjern.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Smagsløgene takker, når de forkæles af Juhl & Agger

Velbekomme! En peberfrugt med feta i, to slags pesto, en trøffel og så Henrik Aggers hjemmebagte brød. Således kan smagen af Italien nydes i Skjern.
Foto: Tommy Kofoed

Smagsløgene takker, når de forkæles af Juhl & Agger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bon appetit. De to venner, Anders Juhl Hansen og Henrik Agger har åbnet et importfirma for delikatesser fra de europæiske spisekamre. Alle varer er særligt udvalgt.

»Må jeg ikke lige tænke over det?«

»Ja, det må du gerne.«

»Godt. Jeg har tænkt. Vi gør det!«

Ordvekslingen fandt sted i telefonen for et stykke tid siden. Anders Juhl Hansen, ejer af Brandworkz i Skjern, ringede til sin gode ven Henrik Agger, fysioterapeut og meget passioneret ved gryderne. De har talrige gange mødtes over et glas specielt godt vin, eller et helt specielt måltid, hvor råvarerne har deres helt specielle historie, og glædet sig over smagen.

Skulle de to gå sammen om en lille importvirksomhed, som kun beskæftigede sig med det, der var faldet i deres smag?

»Vi to, vi elsker det. Vi bruger vores opsparing på det. Kunne vi ikke finde en måde, hvor vi ikke bruger hele vores opsparing, men glæder andre,« fortæller Anders Juhl Hansen.

»Ja, og så har vi da også haft en lille indkøbscentral, hvor vi har holdt øje. Så er der tilbud på noget vin, hvis vi køber nogle flere flasker, og så skulle jeg bruge hummerhaler, og så røg der en mail ud, om nogle var interesseret i en portion også,« fortæller Henrik Agger.

Det medførte så også en del logistik, når det skulle afhentes, men her er der en indgang til det hele. Nemlig virksomheden, der meget passende har fået navnet Juhl & Agger og en tilhørende webshop.

Uden varer er der ikke meget ved en butik, og d´herrer drog på indkøbstur - eller skal vi sige, kulinarisk dannelsesrejse. Turen gik til Italien - midt i monsunregnen, og her over smagsprøverne kan de fortælle så passioneret om det, så det indre italienske landskabsmaleri viser lysbillederne. Alene trøflen er et kapitel for sig selv. Mellem Pisa og Firenze fandt de et lille, undseeligt sted. Et familieforetagende i fire generationer, hvor man har været trøffeljægere.

»Deres hund, Rocco havde fundet den største hvidtrøffel, der nogensinde er set. Den blev solgt for 333.000 euro på en auktion - for halvandet kilo,« fortæller Henrik Agger.

Og da de to fandt olivenolien, oplevede de et stykke af den italienske kultur.

»Mamma, der nok var 80 år og som stod for det, havde et glimt i øjet, der var fuldstændig magisk. Hun sendte os ind til sønnerne, hvor vi skulle prøve olien,« fortæller de to, der siden rejste til Mosel og Belgien for at kigge efter øl.

Lageret kan de spise

Hver en vare er særligt udvalgt, og det er Juhl og Agger, der har været mundskænke.

»Om folk kan lide det her, har ikke været vores udgangspunkt. Alt er noget, som vi selv kan lide. Største ulykke vil være, at vi selv må æde os igennem varelageret,« forklarer Henrik Agger.

Det er tilsyneladende en overskuelig ulykke, hvis det skulle ske. Og det handler lige så meget om at skabe et fællesskab omkring madoplevelsen, og således vil man kunne indsende tips til eksempelvis en god brød, der passer fint til en pesto, eller noget særligt vin. Og til hver en vare hører også en fortælling. Som pastaen, hvor hele byen går netop derhen, når de skal forsynes. Historierne, som man kun kender lokalt, men som de to vil være brohoved for at formidle til de danske ganer. Selvom det er delikat, er snobberi det sidste, som firmaet vil forbindes med. Når der indbydes til smagsaftener, hander det om at bringe lidenskaben ud, og ikke en akademisk gennemgang af smagskontraster.

»Alle er velkommen hos os, men vi vil nok også have mest interesse hos dem, der lægger mærke til det, de får serveret,« siger Anders Juhl Hansen, der også understreger, at man ikke vil konkurrere med supermarkederne.

»Dybest set skal maden jo holde os i live. Og så gør det jo heller ikke noget, at det også smager godt,« smiler Henrik Agger.

Firmaet er i øvrigt repræsenteret ved Kulinarisk Vestjylland den 23. august.