Vi bruger cookies!

dagbladetringskjern.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.dagbladetringskjern.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


16 børn bruger ferien i køkkenet

Uha... Løg kan være skrappe mod tøjnene. Her er det Karoline og Holly der kæmper med at skære løg. Foto: Jørgen Kirk

16 børn bruger ferien i køkkenet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

4H holder madskole i Skjern. Dog er det ikke så nemt at få fat i børn med en anden etnisk baggrund, til trods for, at dette er en såkaldt etnisk madskole.

SKJERN: Tre gange dagligt skal man have et måltid, men hvordan er det lige, at man laver det, og hvad er ernæringsværdien?

De spørgsmål bliver 16 børn klogere på i denne uge, hvor de deltager på 4Hs madskole på Amagerskolen. For 250 kroner kan de være med, og efterfølgende bliver de medlem af 4H, der står for Hånd, Hoved, Hjerte og Helbred. Og oversætter man stemningen her i skolekøkkenet til de fire H´er, så kan bogstavlegen blive, at hænderne skal bruges til lave maden. Hovedet skal bruges til at tænke på, hvordan man laver mad med omtanke. Hjertet er den gode oplevelse ved at lave mad, og helbredet er, at det også skal være sundt.  

- Det, de lærer i den alder, husker de også, når de er 45, siger Else Christiansen, der er instruktør på madskolen, som varer frem til fredag.

Rema 1000 har sponseret råvarerne til madskolen, og de senere års trend er, at man ikke skal ødsle med ting. Derfor er det meget omtalte fænomen madspild også på dagsordenen.

- Vi går meget ind for at mindske madspild. Der er overskud af nogle havregryn, og dem kan vi så bruge til at bage med, forklarer Else Christiansen.  

Handler om tryghed

Som den eneste i landet er madskolen i Skjern en såkaldt etnisk madskole. Det betyder, at den er tilpasset, sådan at børn med anden baggrund end dansk også kan lære noget om verdens forskellige madkulturer og om, hvordan de kan bruge råvarer fra Danmark i madlavningen, som også har rod i deres egne traditioner.

Det var en henvendelse fra foreningen Multikulturelle Venner, der satte det i gang, og da Else Christiansen har prøvet at arrangere sådan en madskole før, var hun klar til at prøve det igen.

Dog var erfaringen fra sidste gang, at det er svært at få fat i børnene, og det gør sig også gældende denne gang, hvor det kun er et fåtal, der har anden etnisk baggrund end dansk. Årsagen er, at forældrene har svært ved at give børnene lov, fordi de ikke ved, hvad det indebærer.

- Når man skal ud på fremmed grund, og i forvejen er i et fremmed land, så skal man føle sig tryg, fortæller Svend Nissen Hansen, der er foreningens medhjælper på madskolen.