Vi bruger cookies!

dagbladetringskjern.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.dagbladetringskjern.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere

Vi har ikke brug for mad-krig


Vi har ikke brug for mad-krig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef Mikael Sand
Jørgen Kirk/Jørgen kirk
Leder. 

Der er få emner, der i den grad kan gå religion i som mad.

Det, vi mennesker putter i munden, har gennem årtusinder givet anledning til utallige religiøse stridigheder.

Men selv ikke moderne, rationelle mennesker, der ellers mener, at de har vinket farvel til, hvad de opfatter som overtro, kan sige sig fri for at blive temmelig religiøse, når det gælder fødevarer.

De fleste familier kender til, hvilke problemer det giver, når der er fest, og man skal imødekomme familiemedlemmers særlige behov.

Nogen vil ikke spise gris. Andre vil slet ikke røre kød, og er der en veganer til stede, bliver det rigtigt udfordrende.

Og så har jeg slet ikke nævnt de, der ikke tåler mælkeprodukter, undgår gluten, og hvad har vi. Mulighederne for konflikter er endeløse.

En af de hårdest optrukne frontlinjer i fødevarekrigen går dog mellem økologer og ikke-økologer.

Og et af de mennesker, der står med et ben plantet på hver side af frontlinjen, er formanden for Vestjysk Landboforening, Søren Christensen.

Han er nemlig selv økologisk kvægbonde, men samtidig er han også formand for en masse landmænd, der producerer ikke-økologisk.

I går gik han til angreb mod en ny kampagne "Ren madglade - økologi", som Økologisk Landsforening har sat i værk for at få folk til at spise økologisk.

Det, der er faldet Søren Christensen så meget for brystet, at han kalder kampagnen for "langt under lavmålet", er især, at økologerne hævder, at "ingen med sikkerhed ved, hvordan sprøjtegifte påvirker vores sundhed, men at undersøgelser tyder på, at de blandt andet kan skade børns hjerneudvikling".

Han er "træt af, at Økologisk Landsforening fortsat fremmer sin egen sag ved udokumenteret at påstå, at den øvrige produktion er ringere."

Formanden for Økologisk Landsforening, Per Kølster, svarer i Dagbladet, at han betragter det som et "demokratisk problem", hvis ikke landsforeningen må bruge forskning i sin kampagne for at overbevise folk om, at de skal spise økologisk.

Der løber frontlinjen, men lad os lige træde et skridt tilbage.

Dansk landbrug er af kolossal betydning for dansk økonomi. Vi ville have massivt underskud på betalingsbalancen, hvis ikke det var for landbruget. Det overskud ville vi ikke kunne skabe, hvis landbruget var 100 procent økologisk.

Det ikke-økologiske landbrug i Danmark er dog underlagt skrap kontrol, og langt de fleste landmænd bestræber sig på at producere med mindst muligt brug af sprøjtemidler. Det er derfor, vores landbrugsvarer er så efterspurgte - både her i Danmark og i udlandet.

Og det er der, dansk landbrugs styrke består. Man kan vælge at købe økologisk, men vil man ikke betale for det, kan man være sikker på, at ikke-økologiske fødevarer er sunde nok.

Så der er ingen grund til at starte en religionskrig, der blot vil skade det samlede erhverv.

 Nogen vil ikke spise gris. Andre vil slet ikke røre kød, og er der en veganer til stede, bliver det rigtigt udfordrende.