Vi bruger cookies!

dagbladetringskjern.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.dagbladetringskjern.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere

Det er da slet ikke så tosset at få mormormad i skoletiden


Det er da slet ikke så tosset at få mormormad i skoletiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bestyrelsen på Holmsland Skole har besluttet, at eleverne én gang om måneden skal have mulighed for at smage et veltilberedt måltid. Vi kiggede med ved gryderne, da der var premiere på den nye ordning, der er lagt i hænderne på frivillige kræfter.

Kloster: Der breder sig en duft af sydlandsk marked allerede i foyeren på Holmsland Skole. Det viser sig, at der nede i kælderen er drysset godt med karry i de største gryder på matriklen.

- Det er smagt til med kaffe og kærlighed, lyder det bramfrit fra Esther Larsen.

Kaffen har hun delt med seks andre kvinder i skolekøkkenet, hvor det emmer af kærlighed til mad og børnebørn.

Der står boller i karry på dagens menu, der signalerer et nyt tiltag fra skolebestyrelsens side; én gang om måneden skal eleverne have mulighed for at smage "moderne mormormad", som det hedder i konceptet:

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at børnene prøver at få lært at spise noget andet mad end det, de får derhjemme til hverdag, siger Jette Aarup, der har sagt ja til at være tovholder på projektet.

To plader med farserede, røde peberfrugter finder vej ind i ovnen, og så kan der lige pustes lidt ud i det travle køkken:

- Vi skal også have tid til at hygge os. Det er også et af formålene med det her, tilføjer 65-årige Jette Aarup.

 
 

57 er med i ordningen

Da skolebestyrelsen lancerede idéen, blev der klart slået til lyd for, at der ikke skulle slås større brød op, end der kunne bages; lærerne skulle ikke påtage sig endnu en opgave, som i stedet blev serveret for et korps af frivillige:

- Indtil videre er vi ni, og det er fint her i opstarten, siger Jette Aarup, der dermed kan sikre, at det ikke nødvendigvis er de samme, der hænger på den månedlige opgave.

Tovholderen må tilbage til sit team, men hun når lige at tilføje:

- Det er moderne mormormad med et lille twist, og hver gang skal der lige som være lidt nyt. Vi håber, at de tager godt i mod det.

Jette Aarup forklarer, at der inde i kødbollen er en overraskelse i form af sauterede porrer og gulerødder, og ud over de velkendte, parboiled ris er der også både de vilde og dem, der hedder basmati.

Ud af de 85 elever på Holmsland Skole har 57 i første omgang sagt ja til at være med i den nye ordning. Indtil videre er fire måltider plottet ind i skemaet, og det givetvis velsmagende abonnementet koster 100 kroner pr. barn. 

Sommerfugle i maven

Klokken er lidt i serveringstid, og for 69-årige Sonja Asmussen er det en glæde, at alt ser ud til at være klappet:

- Vi har hygget os med det, men det var da med sommerfugle i maven, at jeg mødte ind klokken halv otte i morges. Vi vidste ikke helt, hvad det var, vi gik ind til, siger pensionisten, der har taget turen fra Snejbjerg ved Herning for at give sit bidrag til fællesskabet på skolen, hvor Sonja Asmussen har to børnebørn.

Henne ved vasken står Esther Larsen og bakser med rengøring af en gryde - en opgave, der får et par opmuntrende ord med på vejen fra yngste kvinde i køkkenet, førtidspensionist Lene Holm:

- Maden er ikke brændt på. Det er bare nogle dårlige gryder.

Lene Holm er oprindeligt uddannet kok, så hun har om nogen bevaret overblikket. Hendes yngste, Alessio i 4.A, er én af dem, der lige om lidt skal have god mad øst op på sin tallerken.

Der er ingen ketchup

Nede på gangen har Jette Aarup den store fornøjelse at servere for et af sine børnebørn, seks-årige Marie. Hun og vennerne i 0.-klasse kan dårligt nok kigge op over rullebordet, hvor et par stykker af de små giver udtryk for, at de gerne vil være fri for den dér gule sovs. Og den dér peberfrugt med fars...

Men den går ikke her, hvor en del af lektien netop lyder, at man skal være frisk på at smage noget nyt - inklusiv tre forskellige slags ris:

- Og nej, vi har ikke ketchup med!

Nede i 6.A har Morten Meyeren Damsgaard appetit på både livet og de tre store kødboller, der ligger på hans tallerken:

- Det er fedt nok, at der er nogle, der har valgt at bruge deres tid på det. Det smager rigtig godt, siger den 12-årige dreng.

Morten Meyeren Damsgaard lader forstå, at "det her er en del bedre" end den vante madpakke smurt af mor.

Han og de andre elever kan glæde sig over, at månedens menu i den kommende tid frister med forloren hare i november, flæskesteg til jul og kylling i starten af 2018.